Värme är oftast golvvärme eller radiatorer i en modern villa. Oftast projekterar golvvärmeleverantören även golvvärmeritningarna. Men jag kan även göra detta om ni skulle ha tillgång till golvvärmematerial och bara behöver en ritning med beräkning. De flesta villor som byggs idag byggs på platta på mark. Man gjuter alltså en platta på marken och ovanpå denna sätts väggar med tak på. Som uppvärmning har man då oftast golvvärme som gjuts in i plattan. Det ger en behaglig golvtemperatur och man slipper radiatorer som är i vägen. På överplan kan man ha golvvärme också, men det är vanligt med radiatorer där, då det kostar lite mindre. Radiatorer kan installeras med antingen så kallat ettrörssystem, eller tvårörssystem. Det finns för- och nackdelar med båda. En fördel med ettrörssystemet är att det är lätt att slippa dolda fogar. Dolda fogar ska man alltid undvika, även om det är tillåtet på värmesystemet. Tvårörsystemet har å andra sidan lite mer jämnstora radiatorer i slingan. I ett ettrörssystem blir radiatorerna större och större mot slutet av slingan. Vilket man använder brukar VS-montören (rörmokaren) bestämma.
Ventilation sköts idag alltid av någon typ av frånluftsfläkt som antingen med eller utan återvinning ser till att erforderligt luftflöde uppnås i byggnaden. Kravet är att luftflödet ska nå minst 0,35 l/s/kvm, alltså ska en villa på 100 kvm ha minst 35 l i luftflöde. Men man behöver även ta hänsyn till hur högt det är i tak, om det är högt kan man behöva höja flödet. Det går även ha ett ventilationsaggregat med både till- och frånluftsfläkt (så kallat FTX) som då förvärmer tilluften och ger ett behagligare inomhusklimat. Detta ger även en något lägre energianvändning för huset.
Sanitet innefattar tappvatten och avloppsvatten i huset. En annan beteckning för sanitet är VA, vilket står för vatten och avlopp.
Vi använder cookies för att analysera webbplatstrafik och optimera din webbplatsupplevelse. Genom att acceptera vår användning av cookies kommer dina data att aggregeras med alla andra användardata.